6.3.2021
Uusi promokuvia otettiin taas kesän tarpeisiin. Stylistinä, modistina ja kuvaajana jälleen uskomaton Tatu Rouvinen (mainittava kuvia käytettäessä).
Pikkukuvista klikkaamalla latautuvat täyskokoiset kuvat. Lisää vaihtoehtoja on ladattavana tästä linkistä: promokuvat
10.2.2023
Runolaulajan kesästä on tulossa kiireinen, monikin festivaali on innokkaasti kysellyt omaa runolauluannostaan! Julkaisen lisätietoja, kun niitä julkaistaan.
Suurhankkeestamme Laulettu Kalevala julkaistaan ensimmäinen osio Kalevalan päivän viikolla 26.-28.2. Feniksillä, (P. Rautatiekatu). Luvassa yhteistä runolaulua Kalevalasta kolmen päivän ajan. OKM! (Oma Kalevala mukaan!)
Valitettavasti nämä kotisivut kyykkäsivät vuoden alkajaisiksi, joten ulkoasu on tällä hetkellä viimeistelemätön. Uudistusta on luvassa, siihen saakka toiminevat näin, keskeneräisellä tunnelmalla.
28.4.2022
Uusia promokuvia
Tatu Rouvisen (mainittava käytettäessä) stailaamat, meikkaamat ja kuvaamat uudet promokuvat on nyt ladattavissa!
*
17.7.2021
Huikeaa!
Korona on sotkenut keikkarintaman ihan kunnolla, tänä kesänä muutama runolaulukonsertti on saatu lauletuksi.
Huikein tapaus sattui hijattain, kun valtio, Taiteen keskustoimikunta myönsi minulle viisivuotisen taiteilijaprofessoriapurahan alkaen 1.1.2021. Se tarkoittaa viisivuotista apurahakautta, jonka ajan oikeutenani on käyttää taiteilijaprofessorin arvonimeä. Ajattelen tätä huomionosoitusta koko runolaulukollegiollemme, tästä alkakoon runolaulutaiteen uusi huomen! Lisätietoja Taiken sivuilta.
Syyskausi aherretaan vielä Suomen romanikulttuurin museon hankkeessa upean Hilja Grönforsin laulukirjaa.
Kesän kiinnostavimmat keikat esitetään Etno-Espalla, siellä myös Alkukalevala, duona Maari Kallbergin kanssa. Siellä tavataan 3.8.
Ihanaa kesää! t. ilona
26.11.2020
Koronakuulumisia
Koko kevään ja kesän suunnitelmat menivät metsään, kiitos koronan. Koronasulun ja -rajoitusten aikana työskenteleminen on ollut vaikeaa, kesällä onneksi saatiin viettää muutamia pieniä festivaaleja ja laulaa muutamia keikkoja. On erityisen vaikeaa seilailla toivonpilkahtusten – tulevien mahdollisten keikkojen ja töiden – ja aina uusien peruuntumisten ja kieltojen ristiaallokossa.
Uutta on luvassa, idoita olis vaikka lampaat söis. Uusia aikoja, keikkoja ja tuotantoja odotellessa.
ilona
11.3.2020
ILONA KORHONEN – TAITO HOFFRÉN:
Minä, Paraske. Sinä, Arhippa.
Suomen päivystävän runolaulupariskunnan, Ilona Korhosen ja Taito Hoffrénin, tuliterä tuplalevy Minä Paraske. Sinä Arhippa julkaistiin Oodi Runolaululle -runolaulujuhlaviikolla Kalevalanpäiväviikolla.
Sekä Ilona Korhosen suhde Larin Paraskeen että Taito Hoffrénin suhde Arhippa Perttuseen on intensiivinen ja kestänyt jo vuosikymmenen. Molemmat runolaulajat ovat tutkineet ja esittäneet esikuvansa innoittamaa musiikkia sooloesityksinä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Minä Paraske. Sinä Arhippa vastaa kuulijoiden toiveisiin ja täyttää omalta osaltaan soolorunolaululevytysten huutavaa puutetta.
Mitä olemmekaan menettäneet, kun olemme sulkeneet säestyksettömän soololaulun musiikkimme ulkopuolelle! Muun muassa runolaulun vuosituhantisen tradition. Emme enää ole osallisia esi-isiemme ja esiäitiemme tärkeimmästä musiikin tekemisen tavasta!
Onneksi kaikki eivät ole antaneet periksi. Ilona ja Taito löysivät runolaulun loputtoman maailman jo neljännesvuosisata sitten ja huomasivat, kuinka vaativa työ on omaksua vanhan ajan estetiikka ja maailmankatsomus. Ja kuinka hankalaa nykyajan keskellä!
Yksi ihmiselämä ei tahdo riittää, sillä runolaulu on kokonainen laulukulttuuri.Onneksi he löysivät itselleen parhaat mahdolliset oppaat. Satojen historian kirjoihin jääneiden runolaulajien joukossa on kaksi ylitse muiden: Arhippa Perttunen (1769-1841) Vienan Karjalan Latvajärveltä ja Larin Paraske (1833-1904) Metsäkylän Vaskelasta, Laatokan rantapitäjästä. He ovat näiden esitysten innoittajia. Heidän opissaan Taito ja Ilona ovat olleet kaikki nämä vuodet ja saaneet tietää, mistä runolaulussa oikein on kysymys. Miten tullaan mestarirunolaulajaksi? Miten opitaan laulamaan niin, että itse unohtuu ja kertomus saa vallan ja laulussa säilyy salaperäinen ja monisärmäinen runomitta.
Ilona ja Taito ovat päässeet jo niin pitkälle, ettei tunnu kaukaa haetulta sanoa: he ovat tämän päivän Paraske ja Arhippa. Perinne jatkuu elävänä, tämän päivän ilmaisuvoimaisena lauluna. Meille sallitaan jälleen säestyksettömän soololaulun lumo.
Heikki Laitinen, emeritusprofessori, runolauluisä
Levyn ulkoasu on tavallisesta poikkeava, taideteos jo itsessään. Ekologisesta kansitaiteesta vastaa valokuvaaja, taiteilija Sami Repo. Kukin levy on sinetöity runolaulajapariskunnan vihkisormuksilla.
Lataa promokuvat täältä.
Levyn voi tilata Handun verkkokaupasta. Promokappaleet: ilona@aania.fi
Postitamme kaikkialle maailmaan.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
www.ilonakorhonen.com
ilona@aania.fi
Ilona Korhonen GSM +358 40 8218762
Taito Hoffrén GSM +358 40 550 6441
8.1.2020
Uusi vuosi on alkanut uusine kujeineen. Alkuvuoden suuri ponnistus on suuri Iki-Turso -ryhmän 20-vuotisjuhlarunolauluviikko, joka lauletaan upealla joukolla helmikuussa, Kalevalanpäivän ympärillä. Esiintymispaikkoja ovat Helsingin keskustassa mm. Keskustakirjasto Oodi, Musiikkitalo ja Kansallismuseo. Iki-Tursossa esiintyvät lisäkseni Eila Hartikainen, Taito Hoffrén, Maari Kallberg, Heikki Laitinen, Anna-Kaisa Liedes, Outi Pulkkinen ja Juha Valkeapää. Sumen kulttuurirahasto on myöntänyt viime vuonna tätä viikkoa varten hyvän työskentelyapurahan.
Lue lisää Iki-Tursosta uusilta sivuilta www.ikiturso.fi ja lehdistötiedotteen voit lukea tästä linkistä.
Lisäksi alkukeväästä kuvataan naamatauluani mm. televisioon, siitä myöhemmin lisää.
*
Koneen Säätiö myönsi Suomen Romanimuseolle suuren apurahan romanimusiikin ja -kulttuurin tallentamiseen ja nuotinnustyöhön. Olen ilokseni mukana tässä hankeessa ja Hilja Grönforsin musiikin muistiinpanotyö jatkuu vuoden 2021 alussa.
Jos vielä kaipaat runolaulu- tai kansanlaululusikallista tai asiantuntijaa, ota ihmeessä yhteyttä! ilona@aania.fi
ilona
3.8.2019
Keikka Promseilla oli menestys. Timo Alakotilan sovittamat preludit Sibeliuksen viulukonsertolle ja 5. sinfonialle johdattelivat yleisön Sibeliuksen mielenmaisemaan. Timo Alakotilan kansanmusiikkiremmin mukana olivat Taito Hoffrén, Ilona Korhonen ja Minna-Liisa Tammela (laulu), Vilma Timonen (kantele) sekä Alakotila itse. Porukkaa täydensi Pekka Kuusisto viuluineen. Katso hauska BBC:n tallenne konsertin kansanlauluencoresta!
Syyskaudelle mahtuu vielä inspiroivia proggiksia ja keikkoja, otapa yhteyttä! ilona@aania.fi
4.3.2019
Hiljaisempi työvaihe sävellystöiden parissa alkaa avautua myös keikkarintaman osalta, tosin tulevat keikat ovat pääosin ulkomailla. Lähiaikoina keikkapaikkakuntia ovat mm. Rotterdam, Lontoo, Brugge ja Nurmes!
Ääni- ja runolauluteatteri Iki-Turso vastaanotti mojovan apurahan 28.2. Suomen Kulttuurirahaston päärahaston vuosijuhlassa. Apurahalla esitetään syksyllä Iki-Turson 20-vuotisjuhlakonserttipöhinät. Iki-Tursossa esiintyvät Eila Hartikainen, Taito Hoffrén, Maari Kallberg, Ilona Korhonen, Heikki Laitinen, Anna-Kaisa Liedes, Outi Pulkkinen ja Juha Valkeapää. Suurta runolaulutaidetta siis on luvassa syyskaudella, pysy kuulolla!
Alkukalevala-produktion ensimmäistä konserttia, Sammon ryöstöä, esitettiin viime vuonna. Tänä vuonna enskariin saadaan toinen Kullervo! Tästäkin lisää myöhemmin.
Soololevystä kuulette pian lisää. Suunnitelmat ovat jalostuneet matkalla ja jotain yllättävääkin on tuloillaan.
Pysykää kanavalla!
ilona