vähän värjäilystä – of dyeing

Huomasin kerran, että en ole täällä juuri ikinä kirjoittanut värjäämisestä mitään. Enkä kirjoita nytkään paljon.

Olen muutaman viime vuoden aikana värjännyt hirvittäviä määriä lankaa. Sanoisin, tuhansia vyyhtejä, jos nyt kysyttäisiin. Kilometreissä sen täytyy olla jo maasta kuuhun, ainakin, ellei takaisinkin. Värjääminen on mahtavaa puuhaa, en luultavasti kyllästy siihen ikinä. Keksin jatkuvasti uusia väriyhdistelmiä, joita haluan kokeilla, kerään innoitusta ympäriltäni: muiden vaatteista, luonnosta, valokuvista, kirjoista ja tietenkin musiikista. Joskus kokeilen värejä kokkailemalla: vähän tuota, vähän tuota ja sit tuota. Luotan värisilmääni ja intuitiooni.

Värjään kolmentyylisiä lankoja. Ensinnä, monivärisiä.

Toiseksi, yksivärisiä.

Kolmanneksi yksivärisiä, joihin jätän epätasaista väriä joko niin, että valkea paistaa värin seassa tai niin, että värjään useammalla saman värin sävyllä. Molemmat näyttävät hauskoilta neulepinnoissa.

Nimeän lankani aina laulujen, bändien ja lyriikoiden mukaan. (Hei, olenhan oikealta ammatiltani laulaja!) Ne antavat selvää innoitusta ja tekevät joka vyyhdistä itselleni tärkeän, sydämellä värjätyn ja nimetyn. Kun aloitin Handun, kukaan ei vielä käyttänyt musiikillisia nimiä värjäilyissään. Sittemmin niitä on näkynyt monienkin indievärjäreiden ohjelmistossa.

Värjääminen on yhä minulle harrastus enkä halua sitä muuksi muuttaa. Harmittelen aina, kun joku jää vaille jotain ihkuttamaansa värjäystä, mutta tätäkään en voi muuttaa: ihmisen vuorokauden tunnit ovat rajatut, eikö!? Kauppa nielaisee ajastani leijonanosan, mutta kaikista mieluiten silti olen lasteni kanssa. Ja laulan, harjoittelen, sävellän.

Tässä sepitteessä ei ollut päätä eikä häntää. Jotenkin kuitenkin huvitti kirjoittaa värjäämisestä.

This was something about dyeing. I have been dyeing lots and lots of kilometers, thousands of skeins in last couple years. And I really love it. And this post is about it. I dye multicolored and semisolids and almost solids. And I name all skeins and dyeings after bands, songs and lyrics. I´m a musician, anyway.

* * * * *

Jahas. Kohta tästä tulee myös puutarhablogi. Tai ei sentään. Ainakaan ihan kohta:

6 Responses to “ vähän värjäilystä – of dyeing ”

 1. Tiina Says:

  mulle tuli niiiiiiin karkkinälkä…. <3

 2. Pirena Says:

  Kyllä noi on niin ihania, olet taituri.

 3. morso Says:

  Värjäät ihania lankoja. Näitä ei koskaan kyllästy katselemaan. Ja vaikkei kaikki värit sovi mun vaatekaappiin, niin sehän ei ole tarkoituskaan. On ihana vaan ihailla aikaansamiasi väriyhdistelmiä.

 4. Maryse Says:

  These are all so gorgeous! I’m especifically intrigued by the second one. I wonder how it looks knitted!!! 😉

 5. Minna Says:

  Tosi kivan näköisiä värejä jälleen. En voi kuin ihmetellä kuinka värit aina niin hyvin komppaavat toisiaan yhdistelmissä. Eikö koskaan tule ”mörvelöitä”? Jotain kummituksia jotka hautaat kaapin perälle vai heitätkö sellaiset uudelleen väripataan? Tätä olen miettinyt joskus tässä täydellisten yhdistelmien maailmassa, mitä tapahtuu vähemmän täydellisille.

 6. BlueNun Says:

  Ihanan näöisiä värjäyksiä olet tehnyt. Piti tulla kiittämään tekemästäsi koolausoppaasta, siitä on ollut itselleni iso apu oman koolausurani alkuvaiheessa, eli siis pari viikkoa sitten 🙂
  Aurinkoista keväättä

Vastaa