Uutisia ja kuulumisia

Alkuvuosi 2017

Alkuvuosi 2017 on alkanut vauhdikkaasti sävellystyön ja soololevyn äänitysten merkeissä ja jatkuu samoissa puuhissa.

 

Kesällä ja syksyllä Korhosen äitin tytärtä viedään sitten oikein hoijakalla.

Alkukalevala-esitys ensiesitetään yhdessä kansanlaulutohtori Maari Kallbergin kanssa. Tästä lisää myöhemmin.

 

Elokuussa lähden Tallinnaan, jossa repriisissä on kaksi kesää sitten ensiesitetty suurteos, Sünnisõnad, joka perustuu hiljattain edesmenneen säveltäjämestari Veljo Tormisin musiikkiin. Esityksiä on tällä kertaa vain kuusi – jos haluat mahtua mukaan, varaa lippusi pian.

 

 

Lontoo ja Royal Festival Hall kutsuu runolaulajaa syyskuussa. Siellä esiinnymme yhdessä Pekka Kuusiston kanssa. Lisätietoa Southbank Centerin sivuilta.

 

Pitäkää hatuistanne kiinni ja yrittäkää pysyä hyydissä! t. ilona

Kiitän!

Kalevalaseura myönsi minulle Kekrinpäivän tunnustuspalkinnon 3.11.2016 Kansallismuseossa. Kiitän lämpimästi huomionosoituksesta ja teen parhaani jatkossakin! Lue lisää palkinnosta.

palkinto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syyskuulumisia

Kesän jälkeen syys on alkanut vauhdikkaasti. Opetan jonkin verran Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä ja lukukautta paraikaa käynnistellään. Lisäksi olen juuri runolaulusoololevyn äänitykset Suomen kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston apurahan turvin.

Kaiken kukkuraksi vastaanotin Taikelta taiteilija-apurahan vuodelle 2017. Lue lisää.
Hurraa! Lisää kansanlaulutaidetta on luvassa!

Ilona

Kesää!

Vastaanotin Suomen Kulttuurirahastolta puolivuotisen apurahan taiteelliseen työskentelyyn, alkaen jo nyt kesällä. Kesä meneekin siis soololevyn äänitysten valmisteluissa, uuden runolaulumateriaalin opiskelussa sekä sävellys- ja sanoitustöiden parissa. Syyskaudella julkaistaneen uusi levy, siitä lisää myöhemmin, pysy kanavalla.

Kuumaa ja leppoisaa kesää, toivotan!

P.S. Keikkakalenteria on päivitetty.

Töihin!

Alkuvuosi on alkanut hiljaiselon merkeissä, mutta ei toimetonna!
Nuotinnan paraikaa pienen apurahan turvin Armas Launiksen Inkerin-äänityksiä vuodelta 1906.

Kuitenkin:

nyt saa tarjota töitä!

Mitä vaan musiikkialan työtä tai sitä sivuavaa:
pähkähulluja ideoita, kaistapäisiä keksintöjä ja latvastalahoja lapsellisuuksia kaikilta elämän osa-alueilta, mukavuusalueiden ulkopuolelta lamalle kintaalla viitaten.

Otapa yhteyttä!

ilona@aania.fi

 

Ilonaa kuunneltavissa ja katsottavissa uusilla tallenteilla

15.12. esitettiin uuden yhtyeen, Ruma ryhmän konsertti Musiikkitalossa, Helsingissä. Koko konsertti on kuunneltavissa tallenteena täällä.

Mukana lisäkseni Pekko Käppi: laulu ja jouhikko;
Pauliina Syrjälä:kanteleet,
Lassi Logrén: viulu, jouhikko ja laulu,
Anu Välitalo: projisoinnit, animaatiot

 

ruma ryhma kuva ilman teksteja

 

17.12. esitettiin Eesti Televisiossa dokumenttiohjelma viime kesän Sünnisõnad – Syntysanat -produktiosta. Konsertti oli Veljo Tormisin 85-vuotisjuhlakonsertti Noblessneri Valukodassa Tallinnassa.  Tallenne on katsottavissa täällä.

Mukana olivat
kapellimestari Tõnu Kaljuste,
ohjaaja Peter Jalakas,
Viron filharmoninen kuoro,
Eesti Rahvusmeeskoor RAM,
Von Krahlin teatteri
ja paljon muuta väkeä.

 

Kuulemisiin!

Ruma ryhmä

Ruma ryhmä esiintyy 15.12. Musiikkitalon Black Boxissa.

Mukana synkistelemässä Pekko Käppi, Lassi Logren, Pauliina Syrjälä ja Ilona Korhonen sekä visualistina Anu Välitalo.

Nykyaikainen tiedonvälitys ja lööppimedioituminen tuo tietoisuuteemme yhä kiihtyvällä tahdilla karmivia tarinoita, ihmiskohtaloita ja perhetragedioita, mutta itse tarinoissa ja traagisissa tapahtumissa ei ole mitään uutta. Ihminen ja ihmisen luonto ovat aina samat – julmuuksineen ja epätoivoineen.

Lue lehdistötiedote tästä.

 

ruma ryhma kuva ilman teksteja

Vonkaleen uudet kotisivut

Vonkale-duon ja Syrjälä & Korhosen yhteiset kotisivut on nyt avattu osoitteessa www.vonkaleduo.fi. Tervetuloa tutustumaan!

Pauliina Syrjälän ja allekirjoittaneen väkivahva hurlumheiduo Vonkale teki uuden tulemisen, combackin, ainakin 7 vuoden tauon päätteeksi viime kesänä!

VONKALE tekee lähitulevaisuudessa kaikenlaista! Suunnitteilla on keikkailua, levyjä, uutta! Seuraa ilmoittelua!

Sünnisõnad – Syntysanat

Työskentelin loppuksesän etelänaapurissa, Tônu Kaljusten ja Peeter Jalakasin ideoimaan ja johtamaan Veljo Tormisin 85-vuotisjuhlaspektaakkelissa. Mukana Viron hienoin mieskuoro RAM, Viron Filharmoninen kamarikuoro ja Von Krahlin teatterin väki. Tästä voi olla suunnitteilla lisänäytöksiä, pysy kuulolla!

Sünnisõnad – Syntysanat » 

 

Ilona töihin

Vuosi on alkanut vauhdikkaasti kaikenlaisten töiden merkeissä, mutta silti kalenteriin vielä mahtuu. Jos kaipaat minua töihin tai keikalle, pian puhelinta käteen tai sähköpostia sormenpäille!

Jos haluatte kommentoida, kiittää, piiskata tai muuten vain hihkua, kommenttilaatikko on käytettävissänne!

Teitin,

ilona

foto: Maarit Kytöharju @Tampereen Sävel

Kuva: Kukka-Maaria Kärki

Vanhoja uutisia

 

Valtion säveltaidetoimikunta myönsi minulle taiteilija-apurahan vuodelle 2015! Kiitollisena ja nöyränä vastaanotin tämän huomionosoituksen ja olen aloittanut työt oman harjoittelun ja tulevien konserttien parissa perin innokkaasti.

*

Voitin Kaustisen kansanmusiikkijuhlien yhteydessä Pelimannitalolla kisatun Konsta Jylhä -kilpailun perinteisen sarjan. Kilpailu kisattiin tänä vuonna kansanlaulajien kesken ja se on maamme suurin vuosittainen kansanmusiikin kilpailu. Tulokset voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Maarit Kytöharju @Meidän festivaali

2014

Kesällä teki paluun myös legendan mittoihin kasvanut Iki-Turso! Eila Hartikaisen, Taito Hoffrénin, Maari Kallbergin, Ilona Korhosen, Anna-Kaisa Liedeksen, Heikki Laitisen, Outi Pulkkisen ja Juha Valkeapään runolaulu- ja ääniteatteriryhmä, jonka edellisestä esiintymisestä lienee kymmenisen vuotta, perustamisesta peräti 15! Jatkoa seuraa ainakin 18.3. Musiikkitalossa, 15-vuotisjuhlakonsertin merkeissä.

Elokuussa alkoi ja koko syksyn jatkui Taideyliopistossa huima, monitaiteinen, runouden ytimeen iskevä Runomylly. Ohjastin ryhmääni kalevalaisen runouden saloihin ja syksyn kuluessa kuultiin suorastaan ihmeellisiä esityksiä. Lue lisää!

*

Elokuussa koitti todellinen huippuhetki, oma konsertti Aamu Songin Red Dressissä, Helsingin juhlaviikoilla, Paavele! – pieni runolaulurapsodia. Konsertissa esiintyi mukana osa Ilona Korhonen Ensemblen laulajista sekä Zodiakin tanssijoita.

*

Kiitollisena ja yllättyneenä otin 27.10.2012 vastaan Kalevalaisten Naisten Liiton vuosittaisen tunnustuksen sanan taitajalle, Larin Paraske -palkinnon.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet mm. urheilutoimittaja Antero Mertaranta 2011, kansanmuusikko Sari Kaasinen 2010, runoilija Heli Laaksonen 2009, toimittaja, kirjailija Umayya Abu-Hanna 2008, kirjailija Anna Kortelainen 2007, näyttelijä Eila Roine 2006 ja rap-muusikko Mariska 2005. Lue lisää palkinnosta. Kiitos!

*

Taiteellinen työskentelyni sai taustatukea vuoden ajaksi; valtion Säveltaidetoimikunta myönsi minulle taiteilija-apurahan vuodelle 2013. Jee! Odotettavissa on keikkailua ja sävellyksiä ainakin Ilona Korhonen Ensemblelle. Paraikaa kamppailen siis naiskuorosävellysten kanssa.

*

*

Taiteellinen tohtorintutkintoni Tulin kuin tulikipuna – Larin Parasken runolauluopissa tarkastettiin Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä 4.5. klo 12, Musiikkitalon Black Boxissa ja todistus kirjoitettiin 15.6.12 papukaijamerkillä eli varustettuna arvosanalla kiitoksella hyväksytty. Hurraa! Nöyränä ja kiitollisena.

*

Keväällä 2012

*

Vastaanotin Elvis ry:ltä ja Kalevala Korun kulttuurisäätiöltä apurahat sävellystyöhön. Ilona Korhonen Ensemblelle uutta tulossa!

Syksyllä 2011

Uudistuneet kotisivuni on nyt virallisesti avatut. Tervetuloa!

Paraikaa valmistelen viidettä eli viimestä tohtorin tutkintoon kuuluvaa konserttiani. Sen esikonsertti Runolauluarpajaiset on tilattavissa!

Mieskvartetti Äijä esittää tilaussovittamani Tiernapoikaspektaakkelin Musiikkitalon suuressa kansanmusiikin illassa 8.11. Klubilla. Kannattaa siis saapua mieslaulun äärelle!

Radio Yle 1 Radioi tilaisuuden suorana lähetyksenä ja lähettää kuvaa myös suorana nettilähetyksenä. Tervetuloa kuulolle myös etänä!

 

Ilona Facebookissa

Huomenna tavattavissa Temppeliaukion kirkossa! ... See MoreSee Less

Kolme kuoroa ja tenori -yhteisjoulukonsertti

joulukuu 3, 2017, 7:00pm - joulukuu 3, 2017, 9:00pm

Kolme kuoroa ja tenori joulutunnelmissa Temppeliaukion kirkossa! Estradilla Vantaan Kamarikuoro, Veikkolan Viihdelaulajat ja mieskuoro Lohjan Miehet sekä tenori Jyrki Niskanen ja viulutaiteilija Sir...

View on Facebook