Loman urakka

tammikuu 29th, 2020

Sain jostain päähäni joululomalla neuloa puseron DK-vahvuisesta langasta, vaikka olen koko ajan tiennyt, että se on liian paksu pitää takin alla, liian kuuma sisällä ja liian viileä pelkästään ulkoneuleena. En oikein keksi DK-neuleille käyttöä, suoraan sanoen.

Näin joulun alla ilmestyneessä Interveawe Knitsissä tämän kansikuvaneuleen ja en osaa yhtään sanoa, miksi friikahdin ihan täysin, että tuo oli pakko saada neuloa.

 

Tilasin lehdessä suositellut langat, ne olivat Jamiesonsilta Shetlannista. Olen muuten käynyt tehtaanmyymälässä Lerwickissä, hieno paikka! No, langat tulivat sopivasti joulun alla.

Joku tässä puserossa kuitenkin mätti alusta asti. Tein puseroa noin keskikokoisena, ehkä 42-44, lehden mallipusero lienee kokoa 36. Joka tapauksessa ainakaan tässä koossa hartialinja on aivan kummallinen. Se neulottiin ylhäältä ala,  pitkään ilman levennyksiä niin, että pääntien alapuolelta hartiat putoavat kolmionmallisesti, ei lainkaan istuvasti. Pääntielle jää niinsanoakseni liikaa tavaraa, mutta ihan savupiippumalliakaan siitä ei tule. Todella omituinen ratkaisu. Tein kuitenkin kiltisti ohjeen mukaan, koska usein omasoveltamani on huonompi kuin ohjeessa. Ajattelin sitten, että hartialinja asettuu ja muotoutuu puettaessa, mutta NOT. Aivan ihmeellinen. Jonkinlaiset pullohartiat pitäisi ihmisellä olla, mikäli tähän puseroon haluaisi mahtua. Lisäksi hihat ovat ylhäältä älyttömän kapeat. Ne sopivat kyllä minulle, mutta moni tätä puseroa sovittanut on jättänyt leikin sikseen, koska kädet puristuvat jo alkumetereillä. Omaa varttani taas eivät pue nuo Latvian Braid -kohoraidat, ne imeytyvät mukavasti muotojeni mukaisesti kaarelle.

No, pitää kai sitä hutejakin tulla. Värit tosin ovat ihanat. Jamiesonsin lanka on karkeaa ja vähän pölisevää, mutta omassa kategoriassaan ihastuttavaa. Ja nuo värit!

 

 

Pahoittelen, en saanut kuvaan sitä kirottua hartialinjaa.

 

*****

 

Marraskuussa valmistui taas yksi kaarrokepusero. Se on kyllä melko ihana. Voisin kirjoittaa siitä vähän myöhemmin lisääkin, laitan tähän vain kuvan.

 

 

Vähän uutta ja valmista

syyskuu 16th, 2019

Heip, lukijani, jos vielä jaksatte lukea!

Muistatteko keväällä valmiiksi saamani Threpmuirin? Olen rakastanut sitä koko kesän melkein joka päivä niin paljon, että päätin neuloa toisen. Koska tietenkin on tylsää neuloa tismalleen samanlaista, päätin ottaa kutaleeseen uuden langan ja ostinkin sitten Jyväskylän neulefestareiden aikaan Titityystä Tukuwoolia tähän tarkoitukseen.

Neule tuli nopeasti, koska motivaatio oli kova. Huomasin jo alkumetreillä, että värini menivät väärin päin ja rauhallisempi pinkki, jonka piti olla pääosassa, jäi pariin riviin ja tiukka pinkki tuli pääosaan. Päätin kuitenkin, että ”HIENO TULEE!”. No, ei tullut niin hieno, mutta lopulta valmis. Koska Tuku on myös hieman paksumpi lanka ja vaikka neuloin pienempää kokoa, neuleesta tuli vähän liian reilu. Lisäksi paksumman langan vuoksi kuvio tuli suuremmaksi eikä tuollainen iso räjähdys liiemmin pue rintavaa.

 

Olen käyttänyt kuitenkin tätäkin paljon. Lanka on ihanaa ja malli on yhä ihana. Sopii hyvin syyshommiin ja koirainkusetukseen, vaikka ei sitä päin ole kylilläkään syletty.

Olen myös kartuttanut ankarasti villasukkavarastoa, johonkin ne pyrkivät aina katomaan! Tässä on tekeillä kivat raitasukat kahdesta ei sukkalankusta, jotka söin törkeästi kuormasta. Lankun neulominen on yhä koukuttavaa ja kivaa. En tahtoisi enää kerältä neuloakaan! (Pahoittelen kuvia. Nyt lienee alkamassa se vuodenaika, kun kuvat ovat ihan kamalia. Koettakaa kestää kevääseen!)

 

 

Ryijyryijyryijy! osa II

syyskuu 7th, 2019

Sain edellisen videon jälkeen muutamia ihmettelyjä, miten sitä ryijyä oikein tehdään. Tein siis siitäkin videon! Katso tai kadu!

 

 

Ryijyryijyryijy! osa II from Ilu Handusta on Vimeo.

Ryijyryijyryijy

syyskuu 4th, 2019

Heip ystävät! Laitan välillä videoita, välillä kuvia ja tekstiä, koska molemmille on selvästikin kannattajansa. Videot ovat muutaman minuutin mittaisia, en tee mitään puolen tunnin podcasteja. Kannattaa kokeeksi tsiigata!

 

 

 

P.S. Entisessä elämässäni kirjoitin ryijystä NÄIN ja varsinkin NÄIN.

Pieni kesävideo

kesäkuu 18th, 2019

Pikkusen kesäinformaatiota Handusta. Lisää myöhemmin.

 

Handun kesäpäiviä from Ilu Handusta on Vimeo.

Pukkilan Puikkopäivä 2019 tulee! Oletko valmis! Lue tarkkaan ja pane kalenteriin!

kesäkuu 5th, 2019

Pukkilan Puikkopäivä 2019, se tulee sittenkin!

Tule neulomaan, virkkaamaan, kehräämään, syömään, kakulle, kuoharille ja ennen kaikkea hyvään seuraan juhlistamaan Pukkilan Puikkopäivän kymmenettä juhlavuotta!

Pukkilan kymmenes Puikkopäivä järjestetään sunnuntaina 11.8.2016 Ravintola Olkkarissa, Itä-Uudenmaan Pukkilan keskustassa.

(Osoite on Keskustie 19, Pukkila, www.ravintolaolkkari.com)

Ohjelmassa on vapaamuotoisia luentoja ja tietenkin käsitöitä. Mukaan on tulossa myös käsityökauppoja, mm. ILO Knitting Shop, Lentävä Lapanen ja Rönnin tila. Ja luonnollisestikin myös Handu!

Ravintola Olkkarin runsaat antimet ovat osallistujien käytettävissä koko päivän ajan. (eivät sisälly osallistumismaksuun). Kuohuviini on tarjouksessa, tietenkin.

Koko päivän osallistumismaksu 25 € sisältäen avajaiskahvitukset sekä kaiken ohjelman. Osallistumismaksu maksetaan uuden käytännön mukaan Handun verkkokauppaan. Samoin oheisohjelma, Ilun sukkalankkukurssi. www.handu.fi

Ilmoittautuminen alkaa 10.6. klo 10.00. Ilmoittautuminen on sitova.  Jos et pääsekään mukaan, yritä saada itsellesi sijainen!

Puikkopäivään on ilmoittauduttava etukäteen, sillä tilojen kantokyky on rajallinen. Mukaan otetaan 50 ensimmäistä ilmoittautujaa, joitakin kiintiöpaikkoja varataan paikallisille osallistujille.

Omat rukit, puikot, projektit, kamerat ja intomieli mukaan!

 

OHJELMA

klo 11             Avajaiskahvit ja esittelykierros

klo 12 Repäsevä Rytke

Lentävän lapasen Taina ja Tarja rytkyttävät.

*

Ruokaa nälkäisille, vapaata käsitöimistä, tutustumista ja vinkkien jakamista. Kauppiaat avoimina.

*

klo 13 Sanna Vatanen: BÄÄ! Lähivillaa! 

Tule tutustumaan kotimaisen villan uuteen upeaan laatuun BÄÄ!-kirjoihin pohjautuvan kosketeltavan villanäyttelyn kautta, missä voit kokeilla myös värityskirjontaa. Sanna kertoilee nyt myös maailmalle kirmaavasta

villaprojektistaan pitkin päivää.

*

klo 15 Anu Pensola: Villainen elämäni

Rönnin tilan kertoo tilastaan, lampaistaan, villoistaan, taiteestaan ja elämästään niiden herrattarena.

SAMAAN AIKAAN TOISAALLA

(Handun pihalla alakerrassa, noin klo 13.30 alkaen liukuvasti)

Ilun sukkalankkukurssi!

Värjää itsellesi oma sukkalankku. Ilmoittautuminen kurssille

lisämaksusta, sisältää tarvikkeet ja opastuksen. 15 ensimmäistä mahtuu mukaan

Ilmoittautuminen ja maksu (25€) erillisestä linkistä.

*

n. klo 16.30 Päätöskahvit ja -voivottelut

(Huom! Kahvit omakustanteisesti) Kahvin jälkeen vapaata seurustelua ja improvisoitua ohjelmaa, mikäli intoa ja jaksua on.

* Vapaata seurustelua saa harjoittaa koko ajan, Olkkarin isossa salissa pyörivät esitelmät, mutta muissa tiloissa saa vapaasti oleilla, jollei halua kuunnella esityksiä. Aikataulu on joustava, fiiliksen mukaan.

MUUTA

Pukkilaan on Helsingistä autolla noin tunnin ajomatka (n.80 km), Lahdesta n. 40 min., Porvoosta n. 30 min. Myös kyyti Mäntsälän rautatieasemalta/lle on järjestettävissä pientä lisämaksua vastaan. Kysy kyydeistä ilulta!

Puutarhahommissa?

toukokuu 15th, 2019

 

.

Puutarhahommissa paras pusero päällä? No ei tietenkään!

 

 

Ysoldan Threipmuir valikoitui neulottavakseni kaikista kaarrokkeellisista villapuseroista siksi, että kuvio kaarrokkeessa on rauhallinen ja siihen oli helppo valita melko tummat sävyt. Tämmöiselle rintavalle itäsuomalaiselle rotuvaliolle nimittäin ei sovi välttämättä sellainen kovin kirkassävyinen rintamukseen ja yläosaan huomion kiinnittävä kuvio. Lankana tässä on Titityystä hommaamani Bio Shetland, pääväri on musta ja muut tuommoisia harmaita ja laventeleita.

Halusin opetella tuon kaarrokejutun kunnolla ja tämä ohje oli tosi hyvä. En ollut ikinä ennen tehnyt ja tästä kyllä sai hyvän käsityksen, kuinka se siististi tehdään. Siis niin, että kuvio pysyy tyylikkäänä ja siivona. Ja kuten kuvastakin näkyy, olen tehnyt yhdessä kohdassa vähän omiani, mutta viisas ei virka eikä tyhmä huomaa!

Tämä on ihana.

Yksinkertaisesti lempparipusero. Ja vaikka kuvassa näyttäisikin siltä, että puutarhahommia uusi pusero päällään se vaan tekee, niin tunnustettava on, että vaihdoin puseron kuviin. Lähden sillä huomenna laulamaan Rotterdamiin.

 

P.S. Joku nokkela huomasi, että olen kuvassa itse. Ohoh. Nyt tunnistatte kadulla. Kuvan otti Tytär.

Ilun lifehack-video

huhtikuu 23rd, 2019

Tuli tuossa istuessa mieleeni, että teen palmikonkierron ihan omin keinoin. Teettekö tekin näin vai ohjeen mukaan?

 

 

Keväisiä toimia

maaliskuu 24th, 2019

Tämä bloggaus sisältää ihania tuotteita ja on siksi tosi vaarallinen. Kannattaa mennä pois.

Olin syksyllä Tampereella kädentaitomessuilla, mutta olin koko messujen ajan aika kiihkeästi Lentävän Lapasen osastolla, enkä siksi onnistunut sortumaan oikein mihinkään. Nappasin kuitenkin heräteostoksena naapuriosastolta, G-uldista, luiset sukkapuikot. Luit oikein, luiset. Joku vanha mies kuulemma näitä valmistaa jonkun luonnonpuiston laidalla (joo, tosi hyvin olen perillä) kantojen rajoittamismielessä ammuttujen peurojen luista.

Olen marinoinut niitä muutaman kuukauden, koska yleensä neulon fingeringvahvuisesta ja piti ihan ostaa paksumpaa lankaa, että pääsin näitä kokeilemaan. Toisen tilauksen mukana tuli sitten Saksasta Schoppelin Zauberballia ihanassa kevätsävyssä ja niin pääsivät puikot töihin.

Luiset puikot ovat ihanat. Ehkä parhaat, joilla olen neulonut. Ne ovat kovat, sileät, jämäkät. Yllättäen ne eivät ole liukkaat, vaan todella sopivasti nihkeät. Vaikeahan sitä on selittää! Ainoa huono puoli niissä on, että koirani ovat niistä poikkeuksellisen kiinnostuneita, melkein tekisi mieli vähän pureksia!

Sukista on tulossa kivat, polvimittaiset. Halusin kokeilla liukuvärjätyillä langoilla kahden värin broken seed stitchiä (rikottu helmineule). Hyvin värit asettuvat tähänkin.

 

Huomautan vielä tähän loppuun, että Handun uusi kerho lähettää fade-värjättyjä lankoja koko kevään ajan. Jos haluat mukaan, kerhot ovat tiistaihin asti myytävänä!

Heippa, lukijani, jos vielä olet siellä!

helmikuu 20th, 2019

Hei,

kirjoitan sinulle nyt pitkästä aikaa. Olen pahoillani, että en ole kirjoittanut aikaisemmin. Elämä täällä Handulassa on ollut arkisen kiireistä ja siinä mielessä vaativaa. En ole ollut oikein oma itseni, en ole saanut aikaiseksi oikein mitään järkevää. Tämä ei tietenkään pidä täysin paikkansa, mutta arjen pyörittämisessä on ollut paljon työtä. Tämä ei myöskään ole mikään hyvä selitys sille, etten ole saanut aikaiseksi kirjoitella sinulle.

Olen nyt saanut otetuksi joitain edistäviä askeleita. Mitään harppauksia ne eivät ole olleet, pikemminkin muurahaisenaskelia, mutta olen kuitenkin ylpeä niistä.

Viimeisimmän kokonaisen askeleeni toimitin mainosvaatteeksi Lentävään Lapaseen Järvenpäässä. Se on muutenkin hypersupervirallinen yhteistyökumppanini kaikissa lanka-asioissa ja saatatpa joskus törmätä minuun siellä kahvittelemassakin sekä törisemässä tyhjänpäiväisyyksiä kovaan ääneen.

Laitan tähän sinulle muutaman kuvan. Askel on otettu Handun DK-vahvuisella luomu-Corriedalella, jonka nimi on Ärränbää, virallisesti R´n´B. Värit valitsin hyllystäni fiilispohjalta, samoin mallin neuloin ajatellen, että näytän siinä erilaisia vaihtoehtoja, miltä värjäykset näyttävät toistensa limissä ja lomissa. Lankaa meni 360 g.

Yritän kirjoitella sinulle taas vähän useammin, jos kevät toisi taas uutta puhtia puuhiini. Ajattelen sinua.

Terveisin,

 

ilu